lördag 22 september 2018

Litteraturkryssning på Ångermanälven

Fredag 21/9 och lördag 22/9 fick litteraturintresserade kommuninnevånare vara med om något fantastiskt, nämligen en kryssning med Ådalen III och fem författare, som skrivit en novellsamling. Denna lilla bok, Berättelser från Ådalen, fanns placerad på våra platser när vi steg ombord på båten och under resans gång mumsades det av skärgårdsbuffén. Först ut att berätta om skrivandet var Maria Hamberg. Hon berättade om språk, dialekt och den vackra men sorgliga synen av de blå bergen. Hennes bidrag hette: Erik och Gustav.

Nästa författare var Grzegorz Flakierski med bidraget: Mot Lunde! 
Han berättade om sin resa från Polen till Sverige och hur det var att hitta ett nytt språk!




Mats Jonssons serie Linjerna i landskapet avrundade första halvlek av författarpresentationer. Han berättade med humor om sitt flyttande mellan orter i Sverige och hur hans språk blev påverkat och ibland ifrågasatt!




Efter påfyllning av drycker och efterrätter, så fortsatte Bo R Holmberg med minnen från sin ungdomstid och berättelsen När älven var timmer. 
Han lockade oss även till skratt med berättelser från flottningen på Sandslån.




Avslutningsvis berättade Therése Söderlind om häxprocesserna och hur hon fått inspiration till att skriva Vägen mot Bålberget. Hennes bidrag hette, De kom från byarna i Ytterlännäs, Torsåkers och Dals socknar.



Projektet som drivits av Kramfors kommun under 2017 - 19, har som syfte att lyfta Ådalens industrilandskap som besöksmål. Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum. Lars Holmberg och Karin Högström har lagt ner många timmar på detta projekt tillsammans med författarna, invånarna, företag och föreningar i kommunen. Sist men inte minst har Dahlbergs bokhandel med Magdalena och Jörgen Desén, bidragit med sitt stora engagemang och intresse för god litteratur och författarbesök.

Boken är illustrerad av Karin Efraim Gärdegård och förordet är skrivet av Vibeke Olsson Falk.

En riktig toppenresa i fullastad båt i dagarna två!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar