söndag 22 januari 2012

Författardagen i Sundsvall


 Författarcentrum Norr - en källa till inspiration
Solja Krapu
Mats Jonsson


Viveka Sjögren

Norrländska Litteratursällskapet/ Författarcentrum Norr arrangerade en underbart trevlig författardag på Kulturmagasinet i Sundsvall. Vi fick lyssna på flera författare, om deras arbete och hur de kan komma till skolor och bibliotek, m.m. och ha skrivarträffar, prata böcker, m.m. När vi åkte hem på eftermiddagen hade jag ryggsäcken full av böcker och var fylld av många litterära godbitar. Theres K Agdler välkomnade och höll i trådarna och presenterade följande författare: Andreas Stickler, som skriver på sin tredje bok nu och tidigare givit ut Bara Gaby och Jungfrukammaren. 


Kristina Sandberg, med böcker om kvinnor, vattnet flyter man och hennes senaste bok, Att föda ett barn, där Maj är huvudpersonen. Denna bok är den första i en tänkt triologi.
Kristina Sandberg
Katarina Kieri
Bo R Holmberg
Johan Unenge
Bengt Ingelstam skriver fortfarande och jag minns hans tidiga böcker om Veronika och nu handlar hans böcker om Sjörövar-Marre, Myran och Erena. Solja Krapu, estradpoet och författare lät oss följa med på en resa från Tankar från en väntsal. Hennes Mogen för skrubben är en underbar bok från skolans värld som jag skrattat mycket åt.Vi fick även träffa Viveka Sjögren, som skriver barnböcker, bilderböcker, ofta med ett djupare budskap, ex. Joy till världen, och I den tysta minuten mellan. Självbiografiska serier fick vi både se och lyssna till därefter. Det var Mats Jonsson som berättade om sitt arbete med de olika seriealbumen. Det senaste heter Mats kamp och tar bl. a upp hur det är att bli förälder. Katarina Kieri fortsatte med att berätta om sin uppväxt, om språk och om fiktiva städer. Hon har ett flertal ungdomsromaner på sitt samvete och som alla är mycket omtyckta, av högstadietjejer särskilt. En vuxenbok berättade hon om. Det var Morbror Knuts sorgsna leende. Bo R Holmberg berättade om namn på huvudpersoner och vad som passar i olika århundraden, han berättade anekdoter från förr och hans senaste bok Bortom saknaden , som handlar om Sandökravallerna 1907. Theres K Agdler berättade sedan om sitt arbete som författarförmedlare och dagen avslutades med läsambassadören Johan Unenge. Han gav många fina tips på hur vi ska locka ungdomar att läsa och ett av tipsen var Bokbytardagen, som vi alla hoppades skulle bli av. Innan vi skildes åt tackade Magnus Ottelind för en trevlig dag. Magnus tillhör också han Författarcentrum Norr.Sammanfattningsvis en toppendag som kunde ha lockat fler...
Bengt Ingelstam

Andreas Stickler

1 kommentar:

  1. Hej!
    Verkligen kul att det var uppskattat! Om du har idéer hur det göra igen eller på annat sätt så hör du av dig till Theres. Vi är öppna för allt sådant. Ha det gott!
    Magnus Ottelid
    Ordförande Norrländska litteratursällskapet/FC Norr

    SvaraRadera