onsdag 27 november 2024

Spri siktar mot Brighton

Ända sedan 2007 har jag varit med i Spri, Språklärarnas förening. Vi har gjort ett flertal resor; Irland, Skottland, Wales, Cornwall, London/Oxford, York och nu siktar vi mot Brighton med omnejd.

Vi läser om respektive land/plats, läser de författare som lever eller skriver om platserna och ser filmer, för att bli inspirerade.

Nu är vi på gång med Brightoncirkeln och vi har hittills läst följande författare: Graham Greene, Elly Griffiths och nu senast Ruth Hogan.

Till nästa träff blir det valfri bok av Sir Arthur Conan Doyle. Författarna har i huvudsak skrivit om Brighton med omnejd eller bott där.

Graham Greenes Brighton Rock finns både som bok och svartvit film. Vi läste även Den tredje mannen, även den finns som film.


Elly Griffiths har en stor mängd böcker om experten på gamla ben och arkeologi Ruth Galloway och polisen Harry Nelson. 

https://www.minabibliotek.se/sv/article/ordning-p%C3%A5-serien-deckarna-om-ruth-galloway


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Ruth Hogan diskuterades förra veckan. Här finns flera guldkorn!
The Phoenix Ballroom
The Wisdom of Sally Red Shoes
The Keeper of the Lost Things (finns även på svenska)
Queenie Malones Paradise Hotel










Författarsamtal med Ulrika Rolfsdotter

Kramfors Bibliotek inbjöd till samtal med författaren Ulrika Rolfsdotter och lokalen fylldes snabbt. Bibliotekets Sara skötte intervjun och frågor om barn- och ungdomsåren i Bjärtrå och Kramfors, om skrivardrömmar och annat spännande fick sina svar. En hel del längtan till hembygden kunde anas och frågan om någon ville sälja sin sommarstuga, gav upphov till spridda skratt. Miljön i Ulrikas böcker är vår trakt, Lunde, Bjärtrå, Sandslån och Kramfors. Karaktärerna är hämtade från olika håll och det som kan vara gemensamt är Ulrikas och Annie Ljungs val av yrke, nämligen socionom. 

Ulrika berättade också hur hjälpsamma många är, ex. poliser, vilket borgar för att det blir riktigt och sant i researcharbetet. En vanlig arbetsdag kan börja med ett besök på gymmet och därefter skrivande, varvat med kaffe och matpaus och eventuellt lite filmtittande. Förutom att Ulrikas böcker innehåller mord och död, finns här en del sanning, samt inslag av folktro. Det sistnämnda verkar vara intressant på flera ställen i Europa, där hennes böcker är översatta och läses av många. Ulrika avtackades med en bokkasse med läsning och godsaker. Avslutningsvis fick besökarna möjlighet att handla böcker och få de signerade. 


Boksamtal med Elin Anna Labba

En tisdagskväll helt nyligen besöktes Kramfors Bibliotek av författarinnan Elin Anna Labba. Hennes böcker om samers utsatthet slutar aldrig att vara aktuella. Elin Anna intervjuades av Mats Jonsson och samtalet pendlade mellan de brott som gjorts mot samer, där hela områden och betesmarker lagts under vatten, men även om hur det är att vara författare, hur vägen dit varit och flytten till Norge. De konstaterade även ett släktskap och att många journalister väljer att bli författare. Konsthallen var fylld till sista plats och Kramfors Bokhandel fanns på plats för att sälja hennes böcker; Herrarna satte oss dit och Far inte till havet. Ådalens Släktforskarförening bjöd på förfriskningar och besökarna fick sina nyinköpta böcker signerade. På plats fanns även Ulla Näsman som passade på att dela ut Norrlandsförbundets Olof Högbergsplakett för Norrbotten 2024.

Ett samarbete mellan Kramfors Bibliotek och Ådalens Släktforskarförening. Bilderna visar Mats Jonsson och Elin Anna Labba i trivsamt författarsamtal, Monica får sin nyinköpta bok signerad.