onsdag 29 december 2010

Jullov=läsning

Äntligen jullov och tid att läsa goda böcker!
Några tips först ur höstens bokläsningsskörd: Kärlek på skotska av Alexander McCall Smith, är en mysig bok helt enligt McCalls sätt att skriva. Inte för allvarligt, inte för hemskt utan bara trevligt! Extra kul att känna igen sig i Edinburg!
En av mina favoriter är islänningen Arnaldur Indridasson. Hans näst senaste bok heter Frostnätter och var liksom dess föregångare mycket bra! Jag gillar verkligen Arnaldur och skulle gärna besöka Island någon gång. En annan bok som jag läst för tredje gången är Anne Franks dagbok.Svårt att förstå hur de kunde leva så tätt ihop, instängda under så lång tid och ändå på något sätt behålla modet uppe. Att inte veta hur nästa dag skulle bli, måste ha varit fruktansvärt. En annan gripande bok är Sofi Oksanens Utrensningen. Den var stark och gripande och här fick man många tankar att fundera vidare kring.I avdelningen trevliga böcker vill jag nämna Arra,Legender från Lavorra av Maria Turschaninoff. En mycket bra bok! En kul ljudbok bör också nämnas mest för att det är Robert Gustavsson som läser. Det är boken Hur du tränar din drake. Hicke Hiskelig Halvulk III av Cressida Cowell. Rolig, tokig och underbar vad det gäller alla de röster som Robert Gustavsson lyckas få till! Tll sist, boken som maken skrattade sig igenom och som jag nu njuter av: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson.Har en bit kvar att läsa och hittills så håller den måttet! Rolig, spännande historier där huvudrollsinnehavaren tycks vara i händelsernas centrum varhelst i världen de är och ett emellanåt "tokroligt" språk. Det gillar jag!

lördag 23 oktober 2010

Lästips i höstrusket!

Jag har lyssnat på boken När barnet lagt sig av Michael Nyqvist. Det är alltid trevligt när författaren själv läser sin bok,och denna bok är inget undantag. Det är en fin skildring av Michaels liv med gripande och utlämnande ord om hans barndom varvat med glimtar från hans liv nu och sökandet efter sin pappa.
En annan bok som jag vill rekommendera är Hallonbåtsflyktingen av Miika Nousiainen. En crazy bok om en finsk man som inget annat hellre önskar än att bli svensk! Bokens Mikko gör allt för att bli svensk och studerar noga allt vad som händer i Sverige, lär sig olika dialekter, ordspråk,politik, litteratur, ja allt som man bör kunna när man är en riktig svensk!

I avdelningen för barn och ungdomar vill jag rekommendera böcker av Gunila Ambjörnsson. Hon skriver böcker med historia, mystiska händelser, att förflytta sig mellan förr och nu, dvs. vandra mellan olika tidsåldrar. Handlingen i hennes böcker utspelar sig ofta på Gotland där medeltida spel ligger till grund för alla konstiga saker som händer. Här är några titlar:
¤ Tigerhjärta
¤ Vilse i tiden
¤ Huset Silvercronas gåta
¤ Tidens fånge

söndag 12 september 2010

Bokcirkel


I måndags träffades vi i bokcirkeln och denna gång var glädjande nog, alla på plats. Vi diskuterade Boktjuven av Markus Zusak och de flesta av cirkeldeltagarna var överförtjusta. Flera kunde vittna om hur listiga bortförklaringar, plötsliga "sjukdomstillstånd" dök upp, allt för att få läsa boken i lugn och ro.

En annan trevlig läsupplevelse är En liten prinsessa av Frances Hodgson Burnett. Mitt exemplar är från 1906 och är skriven på den tidens språk... " Hon brukade blifva kommenderad och bannad och örfilad" (s.47) eller " Till och med Lavinia och jessie glömde, att de voro för stora att bry sig om dockor, och läto höra utrop af förtjusning och togo upp saker för att se på dem." (s.67)

fredag 3 september 2010

Kursstart

Idag har jag varit i Härnösand för en kursstart i Kreativt skrivande för barn och ungdom. Nu blir det läsning och skrivning för fulla muggar ett tag framöver. Idag fick vi göra flera små skrivövningar och vi blev indelade i grupper.I grupperna ska vi ge varandra respons på det vi skriver. I morgon bitti ska vi träffas igen för ytterligare skrivövningar och diskussioner.

I bokcirkeln som jag har med mina f.d. arbetskamrater läser vi just nu Ian Mc Ewan. Han har skrivit många bra böcker, bl. a Lördag, Försoning, Chesil Beach...

lördag 31 juli 2010

Boktjuven


Vill gärna rekommendera Boktjuven av Markus Zusak. Bokens undertitel är: När döden berättar en historia måste du lyssna. Det är alltså Döden som är berättaren i denna fantastiska historia från Tyskland 1939. Boken handlar om Liesel Meminger som hamnar hos en fosterfamilj när hon är 9 år, eftersom hennes föräldrar har hamnat i koncentrationsläger. Liesel stjäl en bok och lär sig att läsa med hjälp av fosterfadern. Hon fortsätter att stjäla böcker, att läsa högt och att längta och känna sorg. Mycket annat händer också i denna bok som trots att den är tjock (582 sidor) ändå är väldigt lättläst. Vill du läsa mer om författaren, gå in på:
http://www.dn.se/dnbok/markus-zusak-det-tog-tid-att-hitta-ratt-ton-1.836078

onsdag 28 juli 2010

Sommar = läsning!

Jag har alldeles glömt bort att uppdatera min bokblogg... ber om ursäkt för det!
Jag har fullt upp med att läsa spänningslitteratur, deckare, m.m för barn och ungdom. Jag läser en sommarkurs på MIUN och det gör väldigt många andra också. Vi är 23 grupper fördelade över hela Sverige!! Det har varit riktigt kul att läsa om böcker från förr, ex. Mästerdetektiven Blomkvist, Ture Sventon, Kitty, Fem-böckerna, Betongrosorna, Kråkguldet och Kullamannen, samt mängder av bilderböcker och mellanålders-böcker som LasseMajas detektivbyrå och liknande. Snacka om att sluka i sig böcker! Ska strax lägga mig och läsa klart Fem och sjörövarskatten. Jag ska skriva något intelligent om den och Betongrosorna av Olov Svedelid i morgon har jag tänkt... Tänk att Enid Blyton som skrivit så många böcker för barn och ungdomar och som lästs av mängder av läsare, i alla tider har mobbats och hånats av de vuxna, både föräldrar, bibliotekarier, recensenter, skolfolk, m.fl. Att hon orkade!
Men, hon har tydligen sagt att hon bara bryr sig om recensenter om de är under 12 år... smart! Böckena finns iallafall att låna på bibliotek idag och de har tryckts upp helt nyligen igen. Bravo!

söndag 23 maj 2010

Bokcirkel

Sista träffen för denna termin... snyft! Vi pratade om Mumintrollet som fyller 65 år och konstaterade att vi alla hade någon slags relation till Mumin, endera som barn eller som vuxen.Under sommaren har vi läxa och det blir valfri serieroman. Jag kommer att läsa två böcker ur en tänkt serie av fem, som är en tecknad variant av Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt.

Nästa vecka på onsdag har vi terminsavslutning i min andra bokcirkel. Vi träffas i Bollsta hos Carina och pratar böcker Joanne Harris. Det är hon som bl. a. skrivit Chocolate.

torsdag 22 april 2010

Katarina Mazetti

Vilken trevlig kväll vi haft! Vi i föreningen Styresholmsspelet hade lyckats locka Katarina Mazetti till oss på Medeltidscentrum. Drygt 50 personer hade sökt sig till Prästmon, trots att det lockades både med mannekänguppvisning och Eskufeurat med Ronny Eriksson i Kramfors samma kväll. Vi som kommit för att lyssna på Katarina fick höra henne berätta framförallt om sina två senaste böcker. Den första var Blandat blod och det är den första delen i en serie om Släkten utgiven av Historiska media. Del två är skriven av Karin Vahlberg och har nyligen kommit ut. Katarina berättade om sin research inför bokskrivandet och att hennes historieintresse tagit fart rejält efter att hon börjat "rota" i bl a Blekinges historia.
Den andra boken vi fick höra mer om var Mitt liv som pingvin. Om Alba som gör efterforskningar och skriver anteckningar kallade: Om oarternas uppkomst, om Wilma och Thomas och många fler på fartyget som tar resenärer med på en upptäcktsfärd bland Antarktis djur- och fågelliv. Katarina berättade med stor inlevelse och värme om sina böcker och lockade fram många skratt hos publiken. I pausen åt vi Janssons frestelse och drack kaffe och hade lotteridragning. Katarina hade även sin lilla hund med på turnén och den bekantade sig väl med den ångermanländska publiken, en publik som gärna ställde frågor om hennes böcker och kom med ytterligare historiska fakta om bygden.

onsdag 14 april 2010

Gunilla från Växjö tipsar!

Harmonisk rikedom av James Arthur Ray
Själens trappa av Dan Millman
Attraktionslagen och Skapa Din Framtid av Esther och Jerry Hicks.

Man kan se dessa böcker som deckare;)..faktiskt...man hittar massor med underliga saker hos sig själv
som ger svar och förklarar saker och ting, mycket nyttigt!!
OCH man skapar ju faktiskt sin egen framtid, även det man inte tror!

onsdag 7 april 2010

Katarina Mazetti

Torsdag 22 april kl. 19.00 kommer Katarina Mazetti att besöka Medeltidscentrum hos Föreningen Styresholmsspelet, Prästmon. Hon kommer att berätta om sitt författarskap och några av sina böcker. Entré: 150:- inkl förtäring.
Välkomna!

Hypnotisören

Jag kan bara instämma! Hypnotisören var och är en riktigt bra bok! Jag var tvungen att sluka den på en gång, kunde knappt lägga den ifrån mig för att äta/sova eller gå ut med hunden. Jag gillade särskilt de avsnitt i boken när det utövades hypnos...spännande värre! Det kändes så tomt när boken var slut, som om man vinkat av en kär vän som ska på långresa.

Som tröst läser jag nu böcker av Johanna Nilsson. Hon skriver ungdomsböcker/unga vuxna.

torsdag 11 mars 2010

Euforisk syster ringde mig...

...och meddelade att hon nu läst Världens bästa bok, nämligen Lars Keplers Hypnotisören!Alla andra deckarförfattare kan dra sig tillbaka eftersom de nu är förbisprungna av paret bakom pseudonymen Lars Kepler. Undantag gäller för Stieg Larssons trilogi som även den håller hög klass! För att riktigt njuta har syster dragit ut på läsningen under 4 dagar och längtar nu efter den utlovade fortsättningen av serien. Mitt exemplar av boken är nu placerad bredvid sängen för att jag ska kunna börja läsa redan i kväll! Boken var så spännande att syster var helt uppslukad av händelserna och ifall någon ringt på dörren under tiden så skulle hon inte ha hört det och heller inte öppnat. Vad härligt med en sådan bok!

lördag 27 februari 2010

En kväll med Mats

Just hemkommen från Medeltidscentrum i Prästmon efter en jättetrevlig kväll med Mats Jonsson. Ja, nu var jag ju inte ensam med honom ,utan vi var drygt 30 personer, som trotsat snö och kyla och som gladeligen avstod både OS och schlagerfestival, för att få lyssna till Mats när han berättade om sina självbiografiska serier. Mats inledde och avslutade med att läsa egna texter och däremellan berättade han om sitt skrivande, tecknande och minnen från barndomen.
1998 kom Unga norrlänningar. Fyra år efter, 2002, kom Hey Princess och 2005 gavs Pojken i skogen, ut, alla tre på Galago Förlag, där Mats nu är redaktör och ansvarig utgivare.
Nu ska jag strax lägga mig och läsa böckerna igen och få flera "happy moments". Trots att det skiljer några år mellan mig och författaren, så kan jag mycket väl känna igen mig i mycket av det han ritar och skriver om. Nu väntar vi alla på den bok som Mats just börjat på och vi önskar honom rit - och skrivro!

söndag 14 februari 2010

Måndag=bokcirkeldags!

I morgon är det extra skojigt för det är nämligen dubbla bokcirklar! Först kommer jag att träffa mina fd. kollegor och prata böcker av Björn Ranelid och några timmar senare träffas biblioteksgänget och diskuterar "feelgood"-litteratur. Filosofiska söndagsklubben och Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. är de två böcker som vi skulle läsa!

onsdag 10 februari 2010

Kurslitteratur

Jag läser för närvarande en kurs på Mittuniversitetet som heter Barn- och ungdomslitteratur - 2000-talets texter för unga. Många bra böcker ska jag läsa där och en av kursböckerna är Mark Haddons "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten". Vilken underbar bok! Den handlar om Christopher som är 15 år och enligt bokens baksida är han autistisk. Jag får en känsla av att han har Aspbergers också eftersom han måste ha ordning och reda och var sak på sin plats. Han har special-intressen, ex. att räkna upp primtal hur långt som helst (nästan) och alla länder på jorden... han förstår logiska resonemang men inte människors känslor. Trots att boken har en sorglig början och det händer många märkliga saker så är ändå boken full av roliga inslag och jag skrattade både en och flera gånger, åt alla dråpligheter, som Christopher råkar ut för. Som en recensent från Hufvudstadsbladet skriver: Boken är helt enkelt ett måste. Jag kan inte annat än hålla med!

onsdag 3 februari 2010

Fler favoriter!

Ännu en ny favorit i min bokhylla är Faiza Guène. Hon har skrivit:
Kiffe Kiffe i morgon (2004)
Drömmar för dårar (2006)
Sista beställningen från Balto (2010)

Faiza skriver på ett mycket trevligt, rättframt och humoristiskt sätt, både om trevliga saker och även om problem som invandrare i förorten, utan pengar, utan uppehållstillstånd, kan råka ut för.

Ny favorit

Nu har jag hittat en ny favorit! Det är Hans Gunnarsson. Han är född 1966 och bor i Stockholm. Han skriver noveller, romaner och är även filmmanusförfattare.
Här är namnen på hans verk:
Bakom glas (1996)
Februari (1999)
En kväll som den här (2001)
En jävla vinter (2003)
Allt ligger samlat (2005)
Någon annanstans i Sverige (2007)
Albatross (2009)


Dråpliga historier varvat med vardagsrealism och inte så sällan oväntade slut.

tisdag 19 januari 2010

Bokcirkel!

I går var det då dags att träffa kompisarna i bokcirkeln på biblioteket igen. Det var en månad sedan sist och behovet att prata var uppdämt. Vi diskuterade böcker som vi själva valt utifrån "tilltalande titel". Här fanns en stor variation och många trevliga lästips fick vi oss till livs. Tll nästa träff läser vi alla, böckerna Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer och Filosofiska söndagsklubben av Alexander McCall Smith. Två böcker med feelgood-känsla!

onsdag 13 januari 2010

Hoppsan vad tiden har gått fort!

Efter att ha njutit av ett härligt men kallt jullov så är det då dags att skriva lite i bokbloggen igen! En hel del böcker hann jag sluka i mig under lovet, bland andra;Fladdermusmannen och Kackerlackorna av Jo Nesbö. De var riktigt bra! Tomten gav mig en antologi som heter Mord under julgranen, där flera kända författare har bidragit till en kuslig stämning. Den boken var också bra!
Efter att ha tittat på Stjärnorna på slottet bestämde jag mig för att placera Björn Ranelid bland mina favoriter. Inte bara för hans böcker utan för att han har fått utstå så mycket smutskastning och ändå har kraft att säga ifrån. Heja på! Linda Skugge kommer jag i fortsättningen aldrig att läsa någon krönika av eller vad hon nu kan tänkas få till. Passade på att beställa 4 pocket av Ranelid på Adlibris och de ligger nu och väntar på mig vid sängen.