fredag 5 april 2013

Suveräna Siri

I ett tidigare inlägg berättade jag om Paul Auster och Siri Hustvedt och nu har turen kommit till en liten recension av Siri Hustvedts Sorgesång.Huvudpersonen heter Erik Davidsen och han är psykoanalytiker i New York. Han har kommit över sin döde fars dagboks-anteckningar och brev och han försöker förstå sin norskfödde pappa och hur han hade det under depressionen i USA.  I samma hus flyttar nu en kvinna och hennes dotter in. Erik känner ett visst intresse för kvinnan och han blir indragen i händelser där hon blir förföljd och smygfotograferad av en mystisk man.
Eriks syster Inga är nybliven änka och hon i sin tur jagas av en journalist som vill skriva avslöjande artiklar om Ingas döde man, Max.  Man kan lugnt säga att Erik har hamnat i ett virrvarr av händelser där han är delaktig på olika sätt.
Berättelsen är mestadels i nutid men genom pappans brev får vi också uppleva 30-talets USA. Boken är spännande och skickligt komponerad, med flera parallella händelser, där vissa delar är tagna ur Hustvedts pappas liv. 
Sammantaget en mycket bra bok och jag konstaterar att det blir definitivt fler böcker av Siri, på mitt nattygsbord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar