lördag 10 december 2022

Boksläpp x två och en försmak av en tredje deckare i känd miljö!

 

Kramfors Bokhandel och Ådalens släktforskarförening bjöd in till två stycken boksläpp på söndagens skyltsöndag. Kjell Jonsson, bördig från orten inledde och berättade om hur han började med att skriva dikter på mål. Som stolt Kramfors-grabb håller han numera till i huvudstaden, men hans dikter handlar om händelser, personer eller byggnader i vår kommun. Dikten ”Kramfors-jänta” är tillägnad Sandra Näslund, som också kommer att få dikten inramad som gåva. Kjells favoritförfattare Nicke Sjödin, Birger Norman och Henning Lundström, har alla inspirerat honom och han berättar gärna Amos Persson-historier, när tillfälle ges. Hans första diktbok kom för två år sedan och idag släppte han sin andra bok. Kjell läste upp några smakprov ur boken för oss och berättade att han var på gång med sin tredje bok. Många signeringar och trevliga samtal om gamla minnen avrundade hans del av boksläppet.



Han efterträddes av Maria Blomster som med sina böcker om Järnåldern, Gene och Högom, kittlat vårt intresse för lokal historia. Efter att som museipedagog, ha guidat, spelat rollspel och inspirerat både unga och gamla om vår historia på Gene Fornby, bestämde Maria sig för att börja skriva böcker. Hennes första bok, Vikmännens rike – I kungens rike, kom förra året och idag söndag presenterades vi för del två, I Vikmännens rike – Gudinnans folk.  Handlingen utspelar sig i nuvarande Höga Kusten och osämjan mellan jägarfolket och bönderna. En kamp mellan liv och död där arkeologi och historia bildar ramen till berättelserna och där Marias research och tidigare yrkesroll fått krydda fantasin och skapa ett persongalleri, som verkligen blir spännande att läsa om. Vi bjöds på ett litet smakprov ur boken och även för Maria blev det en del signeringar och vi tror att en hel del julklappar blev färdighandlade denna dag.


Tredje författaren träffade jag en fredag på Kramfors Bokhandel. Det var Tove Alsterdal som passade på att hälsa på. Hon läste för oss på plats ur sin kommande tredje del, efter Rotvälta och Slukhål. Denna del utspelar sig i Lunde och vi fick följa med under vattnet och en dykning där Sandöbron rasade ner i djupet. Spännande och nervkittlande! Vi ser fram emot boksläpp under nästa år!




Tove kunde också släppa en hemlighet som nu är officiell, nämligen samarbetet med Mats Jonsson och en Litteraturfestival på Sandslån i augusti! Det ser jag fram emot!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar