lördag 9 april 2011

Afternoon tea med bokprat hos Catharina på SvanöVilken fantastisk eftermiddag jag varit med om! Min bokkompis Catharina hade bjudit in till bokprat till sitt hem på Svanö.Under tre härliga timmar drack vi te, åt scones med goda marmelader och mumsade på mjuka kakor medan vi samtalade om böcker. Uppdraget var att berätta om en kvinnlig favoritförfattare. Under samtalets gång fick vi alla följa med på en resa, där minnen från barndomens läsupplevelser och böckernas huvudpersoner kommit att prägla, inspirera eller avskräcka oss.
Jag berättade om Anne på Grönkulla,av L.M Montgomery, som var min katalysator för att bli en bokslukande unge, tonåring, kvinna och hur jag med denna första egna bok lade grunden för mitt egna bibliotek.
Annes favoritförfattare var Elsie Johansson och sviten om Nancy. Hon berättade om boken Glasfåglarna för oss och hur hon älskar det enkla men kärleksfulla språket i Elsies böcker.
Laila berättade om en bok som handlar om en garnaffär och de kunder som hamnar där och hur deras liv och öden flätas samman i en stick-klubb som de är med i.
Catharina valde att berätta om Selma Lagerlöf och Gösta Berlings saga och hon läste även ett stycke från det inledande kapitlet.
Ann berättade om en författarinna som var okänd för oss andra i gruppen, nämligen Helene Hanff och boken hette Brev från New York. Ann läste högt några rader om en middag för 20 personer i ett pytteliten lägenhet och allt vad det innebär av planering!
Monika gjorde sedan reklam för Polyanna och hennes "Vara-glad-leken". En bok av Eleonor H. Porter,som gavs ut redan 1913 och som med sitt positiva tänkande känns väldigt aktuell...
Hanna rekommenderade C.S Lewis, mannen bakom Narnia-böckerna. Texten heter Til we have faces. Vi talade här även om Shadowlands och Det mörka tornet, den sistnämnda en mörk fantasyskilding och den förstnämnda filmen om C.S Lewis.
Margareta valde att berätta om Sigrid Undset och hennes Kristin Lavransdotter samt ur Kvinnors dikt om kärlek läste hon dikter av Maria Wine.
Alla vi hade positiva minnen av högläsning och Margareta berättade om en högläsningsstund under ett strömavbrott, som resulterade i att någon vid ett senare tillfälle stängde av huvudströmbrytaren för att få höra Margareta läsa mera.
Böcker i avsikt att lära oss något: Solglitter. En serie böcker som lärde Ann allt nödvändigt. Evighetens källa, sagor från Turkmenistan innehåller 12 olika sagor med visdom, rekommenderad av Hanna. Sommarboken av Tove Jansson framhölls av Monika och Astrid Lindgrens stora bokskatt var en annan inspiratör för oss alla.
Slutligen fick vi tips på en riktigt ovanlig bok, nämligen Gorilla Hobelia. Om en flicka på spännande uppdrag och tjuvjakter - en slags "Pippi i norr".
En toppendag i litteraturen och minnenas tecken!

1 kommentar:

  1. Håller med om att det var en underbar eftermiddag. Härligt att få nya vänner så här en vanlig april lördag :) Böcker är fantastiska, de kan förtrolla, inspirera, stärka, lugna, ge energi, förena etc. Lets keep reading!

    SvaraRadera