onsdag 13 april 2011

Doris Dahlin på Kramfors bibliotek


Rätten att uttrycka sig fritt, har Unesco tagit fasta på och skapat fenomenet Världsbokdagen. En dag som firas i hela världen, oftast 23 april men just i Kramfors blev det idag den 13 april. Gäst var Doris Dahlin, som på ett fint och ömsint sätt berättade om sina minnen från barndomens Härnösand och Kramfors. I Skammens boning,från 2007, minnen från en fattig men ändå kärleksfull tillvaro, med en schlagersjungande mamma och en pappa som blev alkoholist,men även minnen av favoritmostrar, bland annat i Björknäs, där Doris har många positiva barndomsminnen ifrån.
Att befria sig från skam och skuld är viktigt. Att skriva av sig är helande och gör att vi kan bli fri från det som varit. En tro på att överleva, tro på ett annat liv, finns hela tiden med i Doris berättande.Berättelser som kommer fram ur minnen som dyker upp vid ex. en nära anhörigs bortgång. Det är händelser, klassresor, nära relationer mellan mor och dotter, våra barndomsminnen som kan vara både en tillgång och en börda för oss.
Doris andra bok, Vi vet nog vem du är (2008), handlar om två kvinnor som det visar sig ha ett förflutet ihop, men också vår betydelse för varandra.
I maj kommer hennes tredje bok, Till mamma på Mors dag, ut och Doris läste några rader ur inledningen. Gemensamt tema för alla tre böcker är utsatthet, fattigdom och att våga minnas vår historia.
Trots att Doris i sina personliga böcker inte undviker att skriva om obehagliga händelser, så har kontakten med kusiner och kusinbarn varit god och det har varit idel positiva reaktioner på det hon skrivit.
Efter att ha svarat på frågor från publiken så signerade och sålde Doris böcker år läshungriga kvinnor och män. En toppentrevlig kväll som anordnats av Biblioteket och NBV tillsammans.

1 kommentar:

  1. Det var härligt att vara där Agneta! Kul med din bokblogg också!

    SvaraRadera