söndag 17 februari 2013

Trevlig norsk bekantskap!

Bilden hämtad från Norstedts förlag
I bokcirkeln diskuterade vi senast en bok som heter Underbarn av norrmannen Roy Jacobsen. Författaren, som debuterade 1982, har skrivit flera böcker, bland andra: Segerherrarna (1993), Frost (2004), Huggarna (2007) Den sistnämnda är en berättelse om en liten finsk stad när Vinterkriget bryter ut 1939.
Vi läste alltså Underbarn och den handlar om pojken Finn som lever med sin mamma i ett höghus i Oslo. Pappan är död i en arbetsplatsolycka. Det är sextiotalet och för oss blev det många igenkännande minnen. En dag dyker Finns halvsyster Linda upp och nu blir tillvaron allt annat än lugn. Varför är hon så konstig? Varför är mamma inte längre sig lik? Här finns många frågetecken och de flesta rätas ut mot bokens slut men då har vi både skrattat och gråtit oss fram till dem. En mycket tänkvärd bok om vad livet gör med oss och hur händelser i barndomen präglar oss på gott och ont.
Roy Jacobsen född 1954. Förutom författare har han arbetat som vårdare, snickare och valfångare.1 kommentar:

  1. Karin Petersen10 mars 2013 10:14

    Tack för tipset! Jag går med jämna mellanrum in på din blogg för att se om du har något bra boktips och den här boken blev jag sugen på. Har just läst ut den och tyckte mycket om den.
    Hälsningar Karin Petersen

    SvaraRadera