söndag 3 mars 2013

Otroso - Senaste nytt från underjorden

Senast lästa bok är en titel från listan i kursen Världslitteratur för barn och ungdom som jag just nu studerar. Boken heter Otroso - senaste nytt från underjorden och är skriven av Graciela Montes. 
Handlingen utspelar sig i Florida, som är en förort till Buenos Aires, Argentinas huvudstad. Författaren är född där och platsen finns på riktigt. Boken handlar om fem kompisar som bestämmer sig för att bygga en underjordisk labyrint där de ska kunna få vara för sig själva och för att slippa Stövlarna, ett ruggigt gäng som hotas och slåss. Genom att ta upp köksgolvet hos en av kompisarna börjar den mödosamma utgrävningen av det som ska bli Otroso - en annan plats. Boken är skriven av en jag-person som är krönikör på en tidning och berättelsen hoppar fram genom egna iakttagelser och det hen får berättat från olika personer och från kompisarna i gänget. 
Otroso växer till en stor labyrint men en dag blir de förrådda och snart är striden om Otroso ett faktum...

En bra bok med ett intressant tema. Drömmen om en annan och bättre värld, långt från våld och hot, där ungdomar får vara för sig själva och där gruppsammansättningen är spännande och annorlunda. Gruppens tekniska geni är flickan Tere som bygger Spöklampan, Åskmaskinen och Det Behornade Åbäket, med hjälp av Hugo, Ariadne, Potäten och Rosita samt katten Aniceto.


Graciela Montes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar