söndag 10 mars 2013

Alberte - en ny bekantskap

I en av bokcirklarna var uppgiften att läsa Cora Sandels Alberte och Jakob. I min bokhylla fann jag denna bok + de andra två böckerna i serien, Alberte och friheten och Bara Alberte. Läxan var visserligen bara den första delen men jag var tvungen att få veta allt om Alberte vilket innebar nära 900 sidors läsning.

Alberte bor med sin bror Jakob och föräldrarna i norra Norge och tiden är kring sekelskiftet. Miljön är sträng och borgerlig, familjen vill vara finfolk men har det rätt så svårt med pengarna. Många dolda problem finns men inget som man vill prata om - bättre då att hålla god min. Alberte vill studera, bli författare,komma bort från den instängda miljön men hon kommer inte loss. När hennes bor Jakob ger sig av till sjöss och lämnar henne ensam med föräldrarna, då går hon nästan sönder.

I den andra delen är Alberte i Paris bland konstnärer och författare. Här finns många landsmän men hon väljer ett ensamt liv, fattigt och eländigt har hon det. I all denna misär träffar hon till slut några som blir hennes vänner. Alberte är en mycket blyg och tyst person men lyckas i andra boken träffa en man, Sivert, som tycker om henne som hon är och snart väntar hon deras första barn. Föräldrarna hemma i Norge är båda borta efter en olycka.

I den tredje delen flyttar hon med Sivert och pojken tillbaka till Norge för ett liv på hans föräldrars gård. Sivert fortsätter att vara konstnär medan Alberte längtar sig fördärvad efter ett eget liv. Hon tillbringar dagarna hos en granne där hon äntligen får tillfälle att påbörja sina skriverier och få ordning på alla små skrivtips och idéer som hon samlat på lappar genom tiderna. Boken slutar med att hon ger sig av från familjen, med sitt manus under armen, för att hitta någon som kan skriva rent och publicera henne.

Sammantaget en mycket bra bok! Intressant att få läsa om hur svårt en ung kvinna kunde ha det på den tiden. Att bli instängd och avstängd från det man längtar efter allra mest. Tiden i Paris var hemsk att läsa om! Vilken misär, vilka kyffen de bodde i och hur de överlevde på lite och ingenting...
Rekommenderas varmt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar